News

Kommentar från Newsner gällande Den Som Skrattar Förlorar-spelet

Nyheter365 AB består av två affärsområden: N365 (som n365group.com främst avser) och Newsner, vars kontaktuppgifter går att hitta här. Nedan ett uttalande från Newsner gällande Den Som Skrattar förlorar-spelet som varit föremål för debatt de senaste dagarna.

Hej!

Skämt hämtade ur en expansionsdel till spelet “Den som skrattar förlorar”, baserat på webbhumorshowen med samma namn, har de senaste dagarna fått många att reagera på olika sociala plattformar. Vi har full förståelse för att dessa inlägg skapat starka känslor och skulle vilja bemöta den kritik som nu uppstått.

För 2 år sedan släppte vi spelet ”Den som skrattar förlorar”. I originalutgåvan är nivån relativt snäll, till exempel ”Vad heter mejeriets psykolog? – Dr. Fil”. Inget av de sexistiska skämten som florerar i sociala medier finns med i originalspelet.

Efter önskemål från våra tittare samlade vi några av de grövsta, mest olämpliga skämten om allt mellan himmel och jord i en särskild expansionsutgåva, fullt medvetna om att mycket av innehållet inte är för alla och att det många gånger ligger nära eller till och med passerar gränsen för vad många tycker är okej – vilket vi också vara tydliga med i presentationen av expansionsleken. Det är också en del av hela poängen med konceptet. Vi är naturligtvis inte omedvetna om att både programmet och spelet har inslag som, särskilt taget ur dess sammanhang, kan uppfattas som kontroversiella. Poängen med “Den som skrattar förlorar” är att anspela på saker som man inte “får” säga eller som är så banalt tråkiga som möjligt för att få den andre deltagaren att fnissa till.

Så som skämten nu presenterats i olika inlägg gör att en hel del av den kontext och sammanhang som ges när man ser skämten visas i programmet försvinner helt. Den som sett vårt program inser förhoppningsvis att syftet med de här skämten knappast är att förminska kvinnor, eller någon annan heller för den delen.

Men vi förstår och har full respekt för att det blir reaktionen när man bara ser skämten så här.

Vi har under de 5 år som programmet sänts haft en pågående, och stundtals intensiv, diskussion om vilka inslag som är okej och inte. Att delar av innehållet nu lyfts ut och orsakar starka reaktioner är förstås ytterligare en anledning för oss att utvärdera vårt innehåll och hur det presenteras i olika kanaler.

Vi tror på att det i grunden ska gå att skämta om alla ämnen och vårt syfte har aldrig varit att elda på fördomar eller förstärka negativa strukturer i samhället.

Med det sagt är vi uppriktigt ledsna över att den här expansionen av spelet skapat så mycket negativa känslor och gjort människor ledsna. Allt vi gjort sedan starten för 5 år sedan har vi gjort för att försöka sprida glädje, inte hat. ❤️

Vi har därför beslutat att dra tillbaka den expansionsutgåva av spelet som de här skämten finns med i och kommer under de närmaste dagarna kontakta återförsäljare för att uppmana dom att sluta erbjuda spelet.

Precis som tidigare kommer vi fortsatt att utvärdera allt vi gör och göra vårt bästa för att alla de som följer programmet eller spelar våra spel ska kunna fortsätta göra det utan att känna obehag på något vis.

Vi förstår att delar av det vi gör kan uppfattas som provocerande och välkomnar synpunkter, kritik och tankar om våra produkter även framåt.

Trots våra intentioner blev det i det här fallet fel och då ser vi till att göra om och göra rätt.

Christian Ström, publisher Newsner
[email protected]