Så funkar Facebook-annonsering

Vilka använder Facebook?

Facebook grundades 2004 och var länge det dominerande sociala mediet i världen. Men även om konkurrensen ökat radikalt de senaste åren är det fortfarande en stor del av världens befolkning som använder Facebook. I december 2023 var plattformen exempelvis den tredje mest besökta sajten i världen.

Även i Sverige är Facebook fortsatt populärt. Enligt den årliga undersökningen Svenskarna och internet är Facebook den sociala medieplattform där allra flest svenskar tar del av samhällsnyheter. Samma undersökning har även tittat på de mest använda sociala medierna i Sverige. Där toppar Youtube följt av Facebook och Instagram. Det är med andra ord fortsatt så att Facebook utgör en stor del av svenskarnas vardag. Ser man till åldrar sker dock en brytpunkt runt millenieskiftet där de födda 2000 eller senare är mer benägna att använda Snapchat, Tiktok och Roblox utöver Youtube.

Hur annonserar man på Facebook?

Facebook, vars moderbolag idag heter Meta, är en extremt kostnadseffektiv kanal att annonsera i. Här har du som annonsör möjlighet att göra breda styrningar för att nå den stora massan, men du kan också välja ut smalare målgrupper och jobba med såväl retargeting som lookalikes.

Native advertising awards - Best use of Facebook

En annan fördel med Facebooks annonsverktyg, kallat Meta Business Manager, är att du med hjälp av en pixel kan sätta upp kampanjer med tydliga konverteringsmål. Det kan exempelvis röra sig om produktförsäljning, generera leads eller att driva appnedladdningar.

Via Metas Business Manager har du också möjlighet att annonsera i hela Metas nätverk. Det vill säga även på Instagram, Messenger eller Metas så kallade Audience network. Du väljer enkelt själv vilka kanaler och format du vill använda i din annonsering.

Så jobbar vi med Facebook

  1.  Tillsammans med er sätter vi ramarna för kampanjen: vad är syftet med er närvaro och vilka mål vill ni uppnå. Era KPI:er helt enkelt.
  2.  I nästa steg sätter vi igång produktionsfasen. Vi tar fram kreativt material

    anpassat för kanalen, ser till att mätningen fungerar som den ska och sätter upp de styrningar vi behöver.

  3.  Inom två veckor från vårt första möte kan kampanjen vara live på Facebook. Nu börjar också den mest intensiva fasen för oss där vi dagligen optimerar kampanjen för att säkerställa att den levererar enligt era uppsatta mål. Vi släcker annonser som inte levererar och producerar löpande nya annonser utifrån det bäst presterande materialet.
  4. Varje vecka får ni rapporter kring hur er kampanj presterar och vid kampanjens slut levererar vi självklart också en matig rapport full med insikter och förslag på hur vi smartast går vidare.

👉 Spana gärna in hur N365:s val av Facebook som ny mediekanal blev en succé för Carglass® och resulterade i såväl ett ökat antal bokningar som en positiv ROI.

Behöver ditt företag hjälp med Facebook? Boka in en kostnadsfri konsultation här under 👇