Så funkar programmatisk annonsering

Vad är programmatisk annonsering?

Väldigt enkelt förklarat kan programmatisk annonsering beskrivas som all annonsering som sker utanför sociala medier eller sök. Med hjälp av programmatisk annonsering, även kallat programmatic, kan du köpa annonsutrymme på alla sajter som upplåter annonsutrymme. När det kommer till format går det att köpa såväl native som display och video. Men det går också utmärkt att köra ljud (podcasts, Spotify, etc.), CTV (Connected on smart-TV) eller Digital Out Of Home (till exempel digitala skärmar) programmatiskt.

Annonsutrymmet köps automatiserat via en plattform. Som annonsör köper man sina annonsvisningar via en så kallad DSP (Demand Side Platform), medan publicister som upplåter annonsutrymme använder sig av en SSP (Supply Side Platform).

Vilka är fördelarna med programmatisk annonsering?

Programmatisk annonsering

Att annonsera programmatiskt erbjuder en rad möjligheter. Du kan exempelvis välja att köpa annonsutrymme på etablerade nyhetsmedier för att ge ditt varumärke synlighet i en välbesökt och trovärdig miljö. Men det går också utmärkt att välja mer nischade sajter eller nätverk där du vet att din målgrupp tillbringar tid. Andra fördelar är möjlighet till retargeting och att göra snäva geografiska styrningar.

Tack vare att det finns så extremt många styrningsmöjligheter passar programmatisk annonsering för en rad olika typer av KPI:er. Det kan handla om räckvidd, branding eller retention. Men programmatiska kampanjer fungerar också utmärkt för styrningar där någon form av konvertering är prioriterat. Det kan exempelvis handla om försäljning av en produkt, registreringar till ett nyhetsbrev eller intresseanmälningar till ett event.

Så jobbar N365 med programmatisk annonsering

N365 jobbar med en rad olika så kallade DSP:er, bland annat Adform, StackAdapt och Google DV360.

  1.  Tillsammans med er sätter vi ramarna för kampanjen: vad är syftet med er närvaro och vilka mål vill ni uppnå. Era KPI:er helt enkelt. Utifrån detta bestämmer vi också en lämplig DSP för er programmatiska kampanj.
  2.  I nästa steg sätter vi igång produktionsfasen. Vi tar fram kreativt material anpassat för kanalen, ser till att mätningen fungerar som den ska och sätter upp de styrningar vi behöver.
  3.  Inom två veckor från vårt första möte kan kampanjen vara live. Nu börjar också den mest intensiva fasen för oss där vi dagligen optimerar kampanjen för att säkerställa att den levererar enligt era uppsatta mål. Vi stänger annonser och styrningar som inte levererar och producerar löpande nya annonser utifrån det bäst presterande materialet.
  4. Varje vecka får ni rapporter kring hur er kampanj presterar och vid kampanjens slut levererar vi självklart också en matig rapport full med insikter och förslag på hur vi smartast går vidare.

👉 Nyfiken på vilka effekter en programmatisk kampanj kan ha? Spana då in hur vi ökade Airtours konverteringsfrekvens – med 557 procent.

Behöver ditt företag hjälp med programmatisk annonsering? Boka in en kostnadsfri konsultation här under 👇